2014. december 19. Viola napja bejelentkezés regisztráció

img_96x62 Napi szerencseszám
Minden szám sajátos rezgésekkel rendelkezik, és ennek megfelelően egyedi...
img_96x62 Szerelmi orákulum
A szívügyek szinte mindig, mindenkit foglalkoztatnak: a facérok és...

Mit mutat a laborlelet? Segítünk, hogy meg tudd fejteni!

Labordiagnosztika. A kifejezés hallatán a szakembereknek elsősorban a precizitás, figyelem és kötelességtudat jut az eszébe.
Cikk Küldése e-mail: Küldés
megosztás

Valóban gondos és lelkiismeretes szakemberekre van szükség e területen, hiszen ez nem csupán munka, hanem egy nagy felelősséggel járó hivatás. A laikusok azonban inkább bonyolult műszerekre, kémcsövekre és ismeretlen szakkifejezésekre gondolnak, ha labordiagnosztikáról esik szó. A legtöbben csak akkor próbálják jobban megérteni a vizsgálatok menetét és fontosságát, ha életük úgy hozza, hogy laboreredményekre van szükségük. Hogyan történik egy vizsgálat? Mit jelentenek a rövidítések? Miképp kell értelmezni az eredményeket? Szinte minden válasz további kérdéseket vet fel. Nem könnyű kiigazodni.

 

Néhány évvel ezelőtt a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság (MLDT) és az Orvosi Laboratóriumi Vizsgálatok Szakmai Kollégiuma (OLVSZK) megoldást keresett a problémára. Olyan weboldal létrehozását tűzték ki célul, amely a labordiagnosztikai tevékenységet és eredményeket hivatott bemutatni informatívan, mégis egyszerűen. Így született meg a LabTestsOnline.hu weblap. Az oldal a kezdetek óta díjmentesen elérhető, azaz nem kereskedelmi célú eszköz. Tartalma olyan lakossági és szakmai adatbázis, amely évről-évre folyamatosan fejlődik és bővül.

 

 

A már több nyelven is olvasható weboldalnak sikerült elérni célját. Közérthetően bemutatja az orvosi laboratóriumok diagnosztikai tevékenységét, az egyes vizsgálatok elvégzésének feltételeit, valamint az eredményekből levonható főbb következtetéseket. Elsősorban nem egészségügyi szakemberek részére készült, ezért nyelvezetében, megfogalmazásában igyekszik kerülni a szakzsargont és a speciális orvosi kifejezéseket. Mindez nem jelenti azt, hogy tartalma kivonatos vagy felszínes lenne. A laikusok mellett az egészségügy különböző területein dolgozók, például az orvostanhallgatók is találhatnak benne hasznos szakmai információkat.

A honlap rendkívül széles körű tartalmat nyújt a labordiagnosztika témakörében, ám fontos megjegyezni, hogy az ott talált információk nem váltják ki az orvossal történő konzultációt. Használatával azonban tájékozottabbá válnak az érdeklődők, amely megkönnyíti a konzultációt beteg és orvosa között.

 


Szerző: Dani
2013-03-28 18:00:00
Címkék: vérvétel, labor, laborlelet, lelet, vérvizsgálat
cikkajánló
Internetes labor fedi fel az immunrendszer titkai

Internetes labor fedi fel az immunrendszer titkai

Küszöbön a november, elmúlt a szüret, tele a kamra: itt az ideje, hogy egészségünket is felkészítsük az évszakváltásra.

Így úszd meg az influenzát!

Így úszd meg az influenzát!

A zimankós, téli időben bizony sokunknak kellemetlen napokat, netán heteket okoznak a megfázások, a köhögés, a láz és az influenzás tünetek.

Internetes laborban tesztelhető a legtöbb halálos áldozatot követelő fertőző kór!

Internetes laborban tesztelhető a legtöbb halálos áldozatot követelő fertőző kór!

Az Egészségügyi Világszervezet 1982-ben nyilvánította a tuberkulózis világnapjává március 24-ét, mert Robert Koch ezen a napon fedezte fel a tbc baktériumát.

Feliratkozás hírlevélre

e-mail cím: