2014. július 31. Oszkár napja bejelentkezés regisztráció

img_96x62 Picasso - Rajzolj, alkoss, oszd meg!
Itt az alkalom, hogy kipróbáld hazánk első közösségi rajzprogramját!...
img_96x62 Napi szerencseszám
Minden szám sajátos rezgésekkel rendelkezik, és ennek megfelelően egyedi...

Vérnyomáskezelés gyógyszerek nélkül

A magas vérnyomás civilizációs betegségnek számít. Kialakulása összefügg a megemelkedett stressz-szinttel, a túltápláltsággal...
Cikk Küldése e-mail: Küldés
megosztás

...a mozgásszegény életmóddal és azzal a puszta ténnyel, hogy az élethossz megnövekedett. Ugyanakkor kevés betegség esetén vagyunk ennyire tanácstalanok, mivel a teljes mechanizmust nem látjuk át.

 

Pedig a felnőtt lakossság nagy része találkozik – legtöbbször – élete második felében a magas vérnyomással. Ma Magyarországon 10 millióból 3 millió ember hipertóniás. A magas vérnyomás a jóga számára is új kihívást jelent, mert a régi jógik között igen kevesen küzdhettek ezzel a problémáva – legalábbis a jóga klasszikus célkitűzései között nem szerepelt a vérnyomás rendezése. Hogy miként segíthet az alacsony és a magas vérnyomás szabályozásában a jóga és a relaxáció, arról Mezősi Annát, a Kelet-Nyugat Egészségközpont szakmai igazgatóját, a Himalájai Jóga Tradíció Budapesti Központjának vezetőjét kérdeztük.

 

Hogyan hat a jóga a vérnyomás alakulására?

– Két szempontból vizsgáljuk a jógának a vérnyomásra gyakorolt hatását. Először is a jógázók egy – mindinkább növekvő – részénél a gyakorlatok összeállításakor figyelembe kell vennünk a kialakult és gyógyszerrel kezelt krónikus magas vérnyomást. Másodszor pedig olyan gyakorlatokról beszélünk, amelyek kifejezett célja a vérnyomás rendezése – többnyire a csökkentése, hiszen az esetek többségében a magas vérnyomás a probléma.

 

 

Az első esetben néhány általános alapelv szerint szükséges átalakítanunk a gyakorlást. Krónikus magas vérnyomásnál arra kell figyelnünk, hogy a fej ne kerüljön lejjebb a szívnél sem álló előrehajlásoknál, sem fordított testhelyzeteknél. Kerülnünk kell a gyakorlatok kitartását, ha azok fokozzák a nyomást a testüregekben például hason fekvésnél vagy csavaró gyakorlatoknál. Nem javasolt a pránajámák közül a bhasztrika, amely szintén emelheti a vérnyomást.

A második esetben két irányban indulhatunk el. A jóga a keringési zavart a nádik elzáródásának tekinti. Emiatt a prána elosztása nem kiegyensúlyozott, egyes testrészekben túl magas, máshol alacsony. A nyugati orvoslás is egyetért ezzel. A magas vérnyomásnak valószínűleg az az oka, hogy egyes szervek vérhiányt jeleznek a keringés gyengülése következtében, emiatt pedig az idegrendszer az egész testben emeli a vérnyomást. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek sajnos nem tudnak szelektálni, a vérnyomást különböző mechanizmusokkal mindenhol csökkentik a szervezetben. Azon a helyen, ahol egyébként is hiány volt, ez nem kívánatos, emiatt a vérnyomászavar további betegségekhez vezethet.

Mely szerveink érintettek legtöbbször?

– A keringés gyakran korlátozódik a leginkább stresszérzékeny szervekben, a májban és a gyomorban, illetve a környező területeken. Mivel pedig ezek a test közepén helyezkednek el, a fent és a lent kommunikációja is romlik a testben. A jóga gyakorlatai képesek célzottan visszaállítani a keringést mind a periférián, mind az egyes szervekben.

A keleti orvoslás másként definiálja a magas vérnyomást, mint a nyugati?

– Az ájurvéda a magas vérnyomást elsősorban vata működési zavarnak tartja. A jellegzetes vata eredetű magas vérnyomás szédüléssel, a perifériás artériák rugalmatlanná válásával, fokozott aggódással és alvási zavarokkal, fülzúgással jár együtt. Beszélhetünk pitta és kapha vérnyomászavarról is. Az előbbi orrvérzést, fejfájást, homályos látást, fokozott ingerlékenységet okoz, míg az utóbbi túlsúlyt, lelassulást, motiválatlanságot, krónikus fáradtságot és szívműködési zavart. Mindegyikre jellemző a felszínes, kapkodó légzés, illetve a vese túlterheltsége.

 

 

Milyen típusú mozgás javasolt azoknak, akik vérnyomásgondokkal küzdenek?

– Ha fizikai szintről közelítjük meg a kérdést, magas vérnyomás esetében a kíméletes, de rendszeres gyakorlástól várhatunk eredményt. Fontos, hogy átmozgassunk minden ízületet, ahol a vata, vagyis a szél energiája felhalmozódhat. Kitüntetett terület a nyak, amelynek merevsége szintén a többlet szélnek tulajdonítható. A nyakgyakorlatokat mindig illesszük be a vérnyomáscsökkentő sorozatba! Érdemes a mellkast nyitó és lazító gyakorlatokat is végezni. Ilyenek a szívet tehermentesítő gomukhászana (tehénarc-póz) és a garudászana (saspóz).

A vatát lecsendesítik az egyéb egyensúlygyakorlatok is, például a vriksászana (faállás). Megelőzésként, a vata lecsendesítésére remek gyakorlat a viparita karani (félgyertya), de kialakult magas vérnyomásnál már kevésbé alkalmazható. A holdüdvözlet egy dél-indiai áramló mozdulatsor, amely megnyitja a nádikat, anélkül, hogy fokozná a tüzet és a nyomást a testben. Több változatban (7 vagy 15 gyakorlat) ismert. Fokozza a cshandra nádi működését, megnyugtatja az idegeket, lecsendesíti az elmét.

Az oldalra hajlások javítják a keringést. Olyan ritmusban érdemes végezni a gyakorlatot, hogy ne okozzon fáradtságot. A pránajámák közül a legelső gyakorlat a szabad, feszültség nélküli légzés elsajátítása. A kilégzés nyújtásának vérnyomáscsökkentő szerepét számos vizsgálat igazolja. Ha már sikerül természetesen, szabadon, egyenletesen, mélyen lélegezni, gyakoroljuk a rekeszizom teljes működését makarászanában (krokodilpózban) vagy ülő helyzetben. A rekeszizom a máj és a gyomor fölött helyezkedik el, harmonikus mozgása egyben ellazítja a test középső harmadát.

 

A cikk folytatását megtalálod az Elixír magazin májusi számában!

 


Szerző: Viki
Forrás: www.kny.hu
2013-05-12 18:00:00
Címkék: jóga, vérnyomás, magas vérnyomás, vérnyomáskezelés, természetes vérnyomáscsökkentés, vérnyomáscsökkentő
cikkajánló

Feliratkozás hírlevélre

e-mail cím: