2017. április 28. Valéria napja bejelentkezés regisztráció

img_96x62 Napi szerencseszám
Minden szám sajátos rezgésekkel rendelkezik, és ennek megfelelően egyedi...
img_96x62 Szerelmi orákulum
A szívügyek szinte mindig, mindenkit foglalkoztatnak: a facérok és...

Makula degeneráció: már szűrhető a veszélyes szembetegség!

Egy felmérés szerint az érintettek 40%-a vesz részt szemészeti szűrésen, pedig sokan még a szívbetegségnél és a korai halálnál is jobban félnek a megvakulástól.
Cikk Küldése e-mail: Küldés
megosztás

Létezik azonban egy vizsgálat, az úgynevezett AMD szűrés, melynek során a genetikai hátteret ellenőrzik, így mérve fel a makula degeneráció – az egyik legfenyegetőbb időskori szembetegség – rizikóját. „Ma Magyarországon a felnőttkori visszafordíthatatlan látásromlás leggyakoribb oka a cukorbetegség okozta retina-elváltozás és az időskori makula degeneráció. Az életkor előrehaladtával ez utóbbi válik a vakság elsődleges okává”– mondja a terület szakértője Dr. Varsányi Balázs, a Dr. Rose Magánkórház szemész szakorvosa, aki Ph.D. fokozatát az öröklődő retinabetegségek témakörében szerezte.

 

„A betegség lényege, hogy a szem ideghártyájának éleslátásért felelős területe, az úgynevezett sárgafolt (macula lutea) degenerálódik, azaz károsodik, szerkezete elfajul. Az állapot kialakulása során nem látjuk tisztán azt, amire ránézünk, miközben perifériás látásunk minősége nem romlik. E jelenség olvasási nehézségeket okoz, de felléphetnek színlátási zavarok is. Az idő előrehaladtával a kontúrok egyre inkább elmosódnak, a betegség kései stádiumában pedig a látásvesztés kiterjed a látótér egészére. Az elváltozások hátterében nagy százalékban a szemfenék elmeszesedése áll – ez az ún. száraz forma – mely jelenleg még visszafordíthatatlan, ám megfelelő életmóddal és táplálkozással késleltetni, lassítani lehet a folyamatot. Nagyjából minden tizedik esetben azonban az ideghártya alatt húzódó érhártyában képződnek olyan abnormális erek, melyekből folyadék és vér szivárog, ellehetetlenítve a látást – ezt nevezzük nedves formának”- mondta a szakorvos.

 

 

Az AMD kockázata az életkorral egyre emelkedik; 50 éves kortól meredeken nő, 75 éves korra megháromszorozódik. Egy közelmúltban készült vizsgálat szerint a nyolcvanévesnél idősebb emberek 64 százalékánál megfigyelhetők az AMD különféle súlyosságú tünetei, 12 százalékuknál pedig a betegség végstádiumú, gyakorlatilag vaksággal járó formája áll fenn. Ezért olyan fontos, hogy a szűrés segítségével még az elváltozások kialakulása előtt kiderüljön, az illető hajlamos lehet a betegségre. „A nemzetközi kutatócsoportok által azonosított genetikai rizikófaktorok vizsgálatára dolgoztuk ki szűrőmódszerünket. – magyarázza Dr. Varsányi – A vizsgálat eredményeképp ismertté válik, hogy genetikai örökségünk hányszoros rizikót jelent az AMD kialakulása szempontjából.” Az elváltozás további rizikótényezői közé tartozik a dohányzás, magas vérnyomás, az elhízás, a stresszes életmód, fokozott UV sugárzás. Ezek kombinációja – főleg a genetikai eltérésekkel együtt – tovább növeli a betegség kialakulásának valószínűségét.

 

A Dr. Rose Magánkórházban - az országban elsőként, de most már néhány másik egészségügyi intézményben is – van lehetőség a nemzetközi szakirodalom szerinti leggyakoribb genetikai rizikófaktorok szűrésére. „A vizsgálat nem diagnosztizálja a betegséget – teszi hozzá a szakorvos – erre csupán a részletes szemészeti szűrés alkalmas. A teszt az eddig ismertté vált legfontosabb genetikai kockázati tényezőket mutatja ki, melyek önmagukban 2-5-szörös rizikót jelentenek, azonban egymással, és más (életmódbeli, táplálkozással összefüggő) rizikófaktorokkal kombinálódva akár 30-50-szeres is lehet a kockázatnövekedés.” Az eredményre alapozva szorosabb szemészeti ellenőrzéssel, életmódbeli változtatásokkal a látásromlás esélye csökkenthető. Emellett a korai szakaszban alkalmazott, a szemfenék táplálását segítő nyomelemeket, antioxidáns vitaminokat tartalmazó készítmények nemzetközi tanulmányok alapján lassítják a betegség előrehaladását, sok esetben megakadályozzák a súlyosabb formák kialakulását.

 

 makula degeneráció szűrés

 

Az AMD jellegzetes tünetei


  • Makula degeneráció esetén a látótér középső részén kisebb-nagyon szürke, fekete folt, homály észlelhető.
  • A párhuzamos vonalak finom torzulása, görbülése, hullámzása figyelhető meg, a tárgyak kevésbé kontrasztosak. Az arcok felismerési képessége romlik.
  • A szemüveg dioptriájának változása is utalhat a betegségre: a távollátóknak egyre erősebb (+)korrekció szükséges.
  • Jellegzetes tünet lehet a két szem közötti különbség a színek észlelésében, a tárgyak méretének megítélésében.
Szerző: Viki
Forrás: www.drrose.hu
2012-01-06 20:00:00
Címkék: szemészet, szemvizsgálat, szemészeti szűrés, szemészeti szűrővizsgálat, vakság, megvakulás, makula degeneráció
cikkajánló
5 betegség, amitől rosszul alhatsz

5 betegség, amitől rosszul alhatsz

Hazánkban a lakosság csaknem fele érintett az alvásproblémákban. Te is közéjük tartozol? Akkor az Alvás világnapján a helyed!

6 érv + 1 tipp hogy zöld teát fogyassz

6 érv + 1 tipp hogy zöld teát fogyassz

A zöldtea évezredek óta ismert egészségmegörző, és ellentétben a fekete teával, a minimális feldolgozásnak köszönhetően megőrzi esszenciáját.

Mennyi idősnek nézel ki a kézfejed alapján?

Mennyi idősnek nézel ki a kézfejed alapján?

Napjainkban a kézfogás – és egyes kultúrákban még a kézcsók is – divatos üdvözlési forma. Így kézfejünk nemcsak az intim helyzetekben kerül szem elé!

Internetes laborban tesztelhető a legtöbb halálos áldozatot követelő fertőző kór!

Internetes laborban tesztelhető a legtöbb halálos áldozatot követelő fertőző kór!

Az Egészségügyi Világszervezet 1982-ben nyilvánította a tuberkulózis világnapjává március 24-ét, mert Robert Koch ezen a napon fedezte fel a tbc baktériumát.

10 jel, hogy a gyereknek rossz a szeme - ne vedd félvállról!

10 jel, hogy a gyereknek rossz a szeme - ne vedd félvállról!

Ha kellően odafigyelsz, magad is észreveheted a jelekből, hogy valami nem stimmel a kicsi látásával. Vedd komolyan, ha ő maga is panaszkodik!

Feliratkozás hírlevélre

e-mail cím: