2017. április 28. Valéria napja bejelentkezés regisztráció

img_96x62 Ementaly
A sajton minden játékfordulóban egy újabb lyuk jelenik meg. A feladatod,...
img_96x62 Picasso - Rajzolj, alkoss, oszd meg!
Itt az alkalom, hogy kipróbáld hazánk első közösségi rajzprogramját!...

Életre szóló, alattomos betegség a stressztől

A cukorbetegség alattomos kór, amely sokszor csak akkor okoz tüneteket, amikor már a szövődmények is kialakultak. A stressz pedig növeli a kockázatot!
Cikk Küldése e-mail: Küldés
megosztás

Különösen azoknak érdemes figyelni a cukorbetegség első, kezdeti tüneteire, akik a veszélyeztetettek közé tartoznak ebből a szempontból.

 

A 4 legfontosabb rizikótényező

  • A 2-es típusú cukorbaj elsődleges rizikótényezője az elhízás (különösen a hasra történő, úgynevezett alma-típusú), illetve az ezzel összefüggő mozgásszegény életmód és az emelkedett vérzsírszint.
  • A babavárás során azoknak a kismamáknál szükséges a fokozott odafigyelés, akik 30 fölött járnak és túlsúlyosak. Ha a baba 4 kg vagy afeletti, okot adhat a következő várandósság erőteljesebb nyomon követésére.
  • Bizonyos gyógyszerek hosszú ideig tartó szedése is eredményezheti ezt a betegséget, így például a szteroidoké, a fogamzásgátlóké vagy a vizelethajtóké.
  • Egyes betegségek fokozottan hajlamosítanak cukorbajra, ilyen például a hasnyálmirigyhez vagy a hormonháztartáshoz kapcsolódó problémák (például Cushing-szindróma, pajzsmirigy rendellenes működése), valamint genetikai rendellenességek, mint a Down-szindróma.

 

 

Van visszaút?

Mára már bizonyított tény, hogy stressz hatására idő előtt megjelenhet a cukorbetegség. Ez nyilván nem azt jelenti, hogy minden stresszel élő ember előbb-utóbb diabéteszes lesz, csupán azt, hogy ha megvan a genetikai hajlam és esetleg más kockázati tényezők is jelen vannak az életünkben, a stressz felgyorsíthatja a folyamatot. Ez olyannyira igaz, hogy egy vizsgálat szerint már az élet első két évében megjelenő stressz-faktorok növelik az esélyét egy későbbi cukorbetegségnek. A tartós és fokozott stresszes állapot ugyanis inzulin-rezisztencia megjelenését és csökkent glükóz toleranciát eredményezhet, amelyek pedig a diabétesz előszobái. – mondja dr. Kocsi Anikó, az Oxygen Medical diabetológus, pszichoterapeutája. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség, és ha ez fokozódik, az inzulintermelődés végképp elégtelenné válik a szükségletekhez képest. A csökkent glükóz-toleranciára terheléses vércukor-vizsgálattal derülhet fény. A glükóz (vércukor) szint normál esetben nem emelkedik 7,8 mmol/l felé, az e feletti, kisebb emelkedés (7,8-11 mmol/l) takarja az említett állapotot. Fontos tudni, hogy megfelelő kezeléssel ez a helyzet az esetek egy részében még visszafordítható!


A stressz a már kialakult cukorbetegség állapotát is rontja, egyrészt mivel a stresszhormonok közvetlenül is képesek hatni a vércukorszintre, másrészt pedig a kedvezőtlen körülmények hatására a cukorbeteg hajlamos elhanyagolni magát, a táplálkozását, a rendszeres méréseket, esetleg még alkoholt is fogyaszt.

 


Szerző: Candy
2016-01-20 17:00:00
Címkék: cukorbetegség, diabétesz, stressz
cikkajánló
7 tipp a szép lábért

7 tipp a szép lábért

Lábad egész nap hordozza az egész test súlyát, és bár csak nyáron van szem előtt, a többi évszakban sem szabad elhanyagolni az ápolását!

A tánc, mint terápia

A tánc, mint terápia

A lelki problémák gyógyításában óriási szerepe van a művészeteknek, a mindennapi feszültség, a stressz feldolgozására is megoldást jelenthetnek.

A víz gyógyító ereje

A víz gyógyító ereje

A víz az élet egyik alapvető forrása, így gyógyító ereje tagadhatatlan. Hogy miben rejlik a folyékony elixír titka, az alábbiakból megtudhatod!

Több baci van rajtuk, mint a nyilvános vécéken! A Te táskádban is ott vannak!

Több baci van rajtuk, mint a nyilvános vécéken! A Te táskádban is ott vannak!

A pénzről gyakran mondják, hogy piszkos - a bankkártyákról ezt kevesebben gondolnák, pedig annak használata is jó pár kórokozóval tehet gazdagabbá...

Családfelállítás mindenkinek!

Családfelállítás mindenkinek!

A Bert Hellinger-féle családterápia a szeretet rendjéről és annak szabályairól szól a családon belül, a párkapcsolatban és a közösségekben.

Feliratkozás hírlevélre

e-mail cím: