2017. április 28. Valéria napja bejelentkezés regisztráció

img_96x62 Ementaly
A sajton minden játékfordulóban egy újabb lyuk jelenik meg. A feladatod,...
img_96x62 Szerelmi orákulum
A szívügyek szinte mindig, mindenkit foglalkoztatnak: a facérok és...

Így láss hozzá a tavaszi méregtelenítéshez!

A méreg a köztudatban olyan anyag, ami halált okoz. Definíciószerűen mérgek, mérgező anyagok vagy toxinok olyan anyagok, melyek a biológiai rendszerek...
Cikk Küldése e-mail: Küldés
megosztás

...működésében zavart okoznak. A paracelsusi mondás szerint: "…Csupán a mennyiségtől függ, hogy egy anyag méreg vagy sem…". Ha orvosilag nézzük, a valódi mérgek már kis mennyiségben súlyos működészavart okozhatnak a szervezet működésében, ami mérgezéses tünetekkel jár. Ezekkel az anyagokkal és azok hatásával foglalkozik a toxikológia. A detoxikáció pedig az anyagok mihamarabbi kiürítése, lekötése, illetve a heveny működészavarok helyreállítása. Azonban a fogalom már az orvosi területek között is zavaros, mert például drogfüggők esetén a detoxifikálás a szerről történő leállást jelenti. Akkor a méregtelenítés kapcsán milyen mérgekről beszélünk?A definíció igazából itt sem változik, hiszen a mérgek vagy toxinok károsan befolyásolják a szervezet működéseit. A fogalom mégis kiterjedtebb és olyan anyagokra is vonatkozik, ami még nem veri ki a biztosítékot a toxikológusoknál. Épp ezért érthető részükről méregtelenítő eljárások cinikus kritizálása.

Ebben az értelemben mérgek lehetnek az élelmiszerek iparszerű előállításának hozzávalói, a növényvédő szer maradványoktól, a műtrágya nitrátjain át, az érlelő szerekig, illetve a tartósítószerekig bármi. Ide tartoznak a fertőtlenítőszerek, az állattartás során felhasznált gyógyszerek antibiotikumok és hormonok maradványai is. A nehézfémek szintén krónikus mérgezéseket okoznak, a különböző enzimek működészavarát okozva. Ezek szintén jelen lehetnek egyes feldolgozott élelmiszerekben, a nagytestű halakban, és a környezetszennyezés által bármibe belekerülhetnek. Hiszen például az autók kipufogójából származó ólom, belekerülhet az utak menti búzatáblákon termesztett búzába is.

 

 

Amikor méregtelenítésről beszélünk, nem csak a külső mérgeket kell számításba vennünk, hanem a saját anyagcserénk termékeit is, illetve azok közvetett hatását. A savasító táplálkozás miatt felhalmozó szöveti savasodás és szöveti károsodások, az anyagcsere megváltozása miatt kóros anyagcsere utakon bomló hormonok, sőt a krónikus gyulladások miatt fokozott mennyiségben jelenlevő információs molekulák is ide sorolhatók. A szervezetbe be nem kerülő, de a belek falára rakódó és ott a bélflóra és a bél immunrendszere működészavarát okozó anyagok szintén ide tartoznak.

A méregtelenítés fő szervei a máj és a vese, illetve a mérgek kiválasztásának helye még a bél, a tüdő és a bőr, melyek nagy felületet biztosítanak a káros anyagok távozására – éppúgy, ahogy bejutására is. A máj kivételével a felsorolt szervek főként a vízben oldható anyagok kiválasztására képesek. Épp ezért a nagyobb vízoldékonyságú anyagoktól könnyebben tudunk megszabadulni. Ez nem jelenti azt, hogy azok maradéktalanul kiürülnek, hiszen azok is lerakódhatnak bármely sejtbe, illetve hozzá kötődhetnek bármely szövethez.

 


Elmondható azonban, hogy a nagyobb zsíroldékonyságú anyagok sokkal nehezebben ürülnek és azok a zsírszövethez kötődnek könnyen. Zsírszövet nem csak a zsírpárnáinkban van, hanem az izmaink között is, és a hasunkban a belek között. A zsírszövet sokszor megment minket a komolyabb betegségektől, épp ezért tanácsos például egy fogyókúrát is méregtelenítéssel kiegészítve végezni. Tulajdonképpen a máj legfőbb feladata is a zsíroldékony anyagok vízoldékonnyá tétele, illetve korlátozott mértékben az epében történő kiválasztása.

Ha a fenti példákat végiggondoljuk, beláthatjuk, hogy a méregtelenítés nem pusztán egy tisztító folyamat. Nem csak a káros anyagoktól történő megszabadulás a cél, hiszen azokkal folyamatosan bombázzuk a szervezetünket. Inkább úgy fogalmaznék, hogy alkalmanként egy fellélegzést kell adnunk a testünknek. Igen, fontos a méreganyagok felszabadítása és kiürítése, de ugyanolyan fontos az immunreakciók lecsillapítása is. És amiről még nem beszéltünk, az a felszabaduló méreganyagok káros hatásainak kiküszöbölése. Hatékony méregtelenítést csak mindezek figyelembe vételével lehet végezni. Hogy mégis hogyan, azt ide kattintva tudhatod meg!

Dr. Gulyás Tamás - www.drgulyas.hu

 

Szerző: Elixír
Forrás: www.drgulyas.hu
2016-02-19 19:00:00
Címkék: méregtelenítés, salaktalanítás, tavaszi méregtelenítés, a szervezet nagytakarítása, méreganyagok
cikkajánló
Nyerj téli kikapcsolódást a veszprémi Oliva Hotel & Étterembe!

Nyerj téli kikapcsolódást a veszprémi Oliva Hotel & Étterembe!

Veszprém történelmi belvárosának szívében, közvetlenül a városközpontban, nyugodt környezetben, a Vártól pár perc sétára található az Oliva Hotel & Étterem!

Nyerj P&G Köszi Anyu! családi ajándékcsomagot!

Nyerj P&G Köszi Anyu! családi ajándékcsomagot!

Játssz velünk és legyen tied az az ajándékcsomag, ami garantáltan boldoggá teszi a család minden tagját!

Ha ezt elolvasod, sosem felejted el, miért a gyűrűsujjunkra kerül a jegygyűrű!

Ha ezt elolvasod, sosem felejted el, miért a gyűrűsujjunkra kerül a jegygyűrű!

Egy többezer éves írás szerint minden ujjnak megvan a jelentése, és egy egyszerű gyakorlat arra is rávilágít, hogy milyen szoros kötelék (lehetne) a házasság.

Feliratkozás hírlevélre

e-mail cím: