2017. április 28. Valéria napja bejelentkezés regisztráció

img_96x62 Ementaly
A sajton minden játékfordulóban egy újabb lyuk jelenik meg. A feladatod,...
img_96x62 Szerelmi orákulum
A szívügyek szinte mindig, mindenkit foglalkoztatnak: a facérok és...

Miért nehéz a fogyás ha elmúltál 40?

Nagyon sokan abban a hitben élnek, hogy amikor eljön a 30. vagy a 40. születésnapjuk, olyan drámai változás történik a szervezetükben...
Cikk Küldése e-mail: Küldés
megosztás

...amely miatt alattomosabban kúsznak fel a pluszkilók, és sokkal nehezebb leadni azokat. Vajon tényleg nehezebb fogyni 40 éves kor felett? „Ez a folyamat nem kötődik a szülinapi gyertyák számához, viszont kétségtelenül történnek a szervezetben olyan változások, amelyek elősegíthetik a súlygyarapodást” – árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos, aki azt is hozzátette, hogy a 30-as életévektől kezdődően, a korosodással összefüggő, élettanilag még elfogadható súlygyarapodás évi 30 dkg (tehát 10 év alatt 3 kg).

„Az élettani súlygyarapodás egyik fő oka, hogy a testösszetétel, tehát az izom-zsír arány fokozatosan megváltozik: a zsírtömeg növekszik, az izomtömeg pedig csökken. Emiatt kritikusan fontos az izomtömeg megőrzése életkortól függetlenül.”

 

Változatlan életmód mellett is lehet hízni!

 

„Ha a bevitt energia több, mint amennyit a szervezet igényel és fel tud használni, energetikai többlet lép fel. Ha ez az állapot több napon keresztül fennáll, a szervezet úgynevezett raktározó üzemmódba kapcsol, és eltárolja a zsírsejtekben azt a többletenergiát, ami hosszútávon hízáshoz vezet. A napi energiaszükséglet többek között függ nemtől, életkortól és fizikai aktivitástól is. Érdekes tény, hogy ugyanazon ember napi energiaszükséglete 50 éves korára a 20 éveshez képest akár 25-30 százalékkal csökken. Ez azt jelenti, hogy változatlan energia-bevitel esetén évtizedek alatt akár 12-15 kg súlyfelesleget is össze lehet szedni szinte észrevétlenül, ha nem történik meg a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, vagy a napi mozgásadag jelentős növelése” – magyarázza Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos.

 

 

Minden falat számít!

 

„A súlytöbblet leggyakoribb oka az úgynevezett obezogén (hízáshoz vezető) környezet és életmód, hiszen akár napi 40 kalóriával több táplálék (pl. 1 kocka csoki, 4 falat kenyér, 4 korty kóla) 10 év alatt szintén 5-15 kg hízást okozhat a napi fizikai aktivitás mértékétől függően. Hasonlóan hizlaló hatású az inaktív, mozgásszegény életmód, vagy a rendszeres testmozgás megszűnése, csökkenése is. Felmérések szerint a nők és a férfiak esetében is a harmincötödik életévük után indul el egy jelentősebb súlygyarapodási tendencia. Ez egyrészt a testtömegindexben (BMI), másrészt a has körfogat értékben is megmutatkozik, amely a szív és keringési rizikó kategóriát is jelzi.”

 

4 tanács nem csak negyveneseknek

 


1) Tudatosan tervezd meg a táplálkozásodat: állítsd helyre a normális táplálkozási ritmust, a három főétkezés mellett iktass be két köztes étkezést is. Törekedj arra, hogy minél többször kerüljenek a tányérodra értékes anyagokban gazdag, minőségi ételek!

2) Keresd meg azt a mozgásformát, amely leginkább illik hozzád! Ne csak a kardiótréningre fókuszálj, hanem fordíts gondot az izomtömeg megőrzését segítő edzésekre is!

3) Fontos, hogy ha vannak alvásproblémáid, akkor azokat rendezd!

4) Mindig ügyelj arra, hogy kellő folyadékot vegyél magadhoz!

 

ElixirOnline-tipp:

 

Ha szívesen megnéznéd azt a videót, amelyben a doktórnő elmagyarázza, hogy miért nehezebb a fogyás negyven felett, kattints ide!

 


Nagyon sokan abban a hitben élnek, hogy amikor eljön a 30. vagy a 40. születésnapjuk, olyan drámai változás történik a szervezetükben, amely miatt alattomosabban kúsznak fel a pluszkilók, és sokkal nehezebb leadni azokat. Vajon tényleg nehezebb fogyni 40 éves kor felett?
„Ez a folyamat nem kötődik a szülinapi gyertyák számához, viszont kétségtelenül történnek a szervezetben olyan változások, amelyek elősegíthetik a súlygyarapodást” – árulta el Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos, aki azt is hozzátette, hogy a 30-as életévektől kezdődően, a korosodással összefüggő élettanilag még elfogadható súlygyarapodás évi 30 dkg (tehát 10 év alatt 3 kg). „Az élettani súlygyarapodás egyik fő oka, hogy a testösszetétel, tehát az izom-zsír arány fokozatosan megváltozik: a zsírtömeg növekszik, az izomtömeg pedig csökken. Emiatt kritikusan fontos az izomtömeg megőrzése életkortól függetlenül.”
Változatlan életmód mellett is lehet hízni!
„Ha a bevitt energia több, mint amennyit a szervezet igényel és fel tud használni, energetikai többlet állapot lép fel. Ha ez az állapot több napon keresztül fennáll, a szervezet úgynevezett raktározó üzemmódba kapcsol, és eltárolja a zsírsejtekben a többlet energiát, ami hosszútávon hízáshoz vezet. A napi energiaszükséglet többek között függ nemtől, életkortól és fizikai aktivitástól is. Érdekes tény, hogy ugyanazon ember napi energiaszükséglete 50 éves korára a 20 éveshez képest akár 25-30 százalékkal csökken. Ez azt jelenti, hogy változatlan energia bevitel esetén évtizedek alatt akár 12-15 kg súlyfelesleget is össze lehet szedni szinte észrevétlenül, ha nem történik meg a bevitt kalóriamennyiség csökkentése, vagy a napi mozgásadag jelentős növelése” – magyarázza Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos.
Mit lehet tenni a súlygyarapodás ellen? Egy-két plusz falat is sokat számít!
„A súlytöbblet leggyakoribb oka az úgynevezett obezogén (hízáshoz vezető) környezet és életmód. Hiszen akár napi 40 kalóriával több táplálék (pl.1 kocka csoki, 4 falat kenyér, 4 korty kóla) 10 év alatt szintén 5-15 kg hízást okozhat a napi fizikai aktivitás mértékétől függően. Hasonlóan hizlaló hatású az inaktív, mozgásszegény életmód, vagy a rendszeres testmozgás megszűnése, csökkenése is. Felmérések szerint a nők és a férfiak esetében is a harmincötödik életévük után indul el egy jelentősebb súlygyarapodási tendencia. Ez egyrészt a testtömegindexben (BMI), másrészt a has körfogat értékben is megmutatkozik, amely a szív és keringési rizikó kategóriát is jelzi!”
Az alábbi videóban, Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos elárulja, miért nehezebb a fogyás negyven éves kor felett:
https://www.youtube.com/watch?v=BXFd2i57PME
4 jó tanács a sikeres fogyókúra érdekében!
A doktornő végül azt is elárulta, mikre érdemes leginkább odafigyelni, ha sikeresen szeretnénk fogyókúrázni 40 felett is!
1.       A táplálkozásunkat tudatosan tervezzük meg. Állítsuk helyre a normális táplálkozási ritmust, a három főétkezés mellett 2 köztes étkezést iktassunk be. Minél gyakrabban fogyasszunk értékes tápanyagokban gazdag minőségi ételeket.
2.       Találjuk meg azt a mozgásformát, amely leginkább illik hozzánk! Ne csak a kardió tréningre fókuszáljunk, iktassunk be az izomtömeg megőrzését segítő edzéseket is!
3.       Ha vannak alvásproblémáink, fordítsunk figyelmet az alvás minőségének javítására.
4.       Törekedjünk a folyadékbevitel normalizálására.
Szerző: Elixír
Forrás:
2016-09-27 19:00:00
Címkék: fogyás, diéta, fogyókúra, túlsúly, zsírpárna, plusz kilók, fogyás 40 felett
cikkajánló

Feliratkozás hírlevélre

e-mail cím: